Czy słyszeliście może o hydroponice i aeroponice? A jeśli nawet słyszeliście to czy wiecie czym się różnią te dwa rodzaje uprawy roślin? 

W tym artykule odpowiem Wam na te pytania.

Czym jest hydroponika?

Hydroponika to bezglebowa uprawa roślin uprawianych w wodzie, do których dodane są pożywki aby rośliny mogły czerpać pokarm. Dzięki temu możemy uprawiać rośliny w domowych warunkach bez potrzeby grządki. Ten rodzaj uprawy często stosowany jest w szklarniach podczas uprawy ziół, kwiatów czy warzyw. Jednym z głównych atutów takiej uprawy jest to, że prawie każda roślina może cieszyć nasze oko w warunkach domowych. Jednak tych pozytywnych aspektów jest o wiele więcej tak samo jak i  aeroponice, ale o tym w dalszej części artykułu.

Czym jest aeroponika?

Aeroponika jest to system uprawy roślin bez zastosowania środowiska stałego, a nawet i ciekłego tak jak w hydroponice. Zatem na czym to polega? Najczęstszą metodą jest, gdy rośliny umieszcza się w specjalnych płytach z tworzywa sztucznego dzięki czemu korzenie roślin znajdują się w powietrzu. Woda wraz z solami mineralnymi jest rozpylana bezpośrednio na korzenie w postaci aerozolu. Taki rodzaj uprawy daje optymalne warunki dla wzrostu rośliny dzięki czemu umożliwia to szybki wzrost rośliny.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aeroponika

Pozytywne aspekty hydroponiki i aeroponiki:

-w hydroponice można ustawiać rośliny o wiele częściej niż w naturalnych warunkach (nie brakuje wody, pokarmu ani słońca)

– nie trzeba tak często przesadzać roślin

– nie trzeba tak często podlewać roślin

– niezależnie od pory roku możemy sadzić takie rośliny na jakie mamy ochotę

– rośliny zajmują mniej miejsca niż jakby były uprawiane w tradycyjny sposób

– bez problemu możemy kontrolować ilość wody w donicy

– kontrolowanie bryły korzennej rośliny teraz to nie problem 

Jak widać wiele przemawia za tym aby uprawiać rośliny w taki sposób.

Warto wspomnieć, że taki rodzaj uprawy roślin jest przyjazny środowisku i dla ludzi. Dlaczego?

Nie muszę chyba mówić o niepożądanych substancjach, które znajdują się w roślinach w czasach przemysłu. Rośliny nie pobierają metali ciężkich z gleby ponieważ mają tylko kontakt z substancjami, które zapewniają im zdrowy wzrost. Dzięki temu ludzie spożywający je nie zatruwają się metalami ciężkimi. Kolejnym aspektem jest to, że nie marnujemy niepotrzebnie wody ponieważ rośliny skupione są w konkretnych zbiornikach, a nie rozmieszczone po grządkach. Dzięki temu, że rośliny są uprawiane w domu nie są atakowane przez choroby i szkodniki i nie potrzeba używać chemii do ich zabezpieczenia.