Czy słyszeliście może o hydroponice i aeroponice? A jeśli nawet słyszeliście to czy wiecie czym się różnią te dwa rodzaje uprawy roślin?
W tym artykule odpowiem Wam na te pytania.
Czym jest hydroponika?
Hydroponika to bezglebowa uprawa roślin uprawianych w wodzie, do których dodane są pożywki aby rośliny mogły czerpać pokarm. Dzięki temu możemy uprawiać rośliny w domowych warunkach bez potrzeby grządki. Ten rodzaj uprawy często stosowany jest w szklarniach podczas uprawy ziół, kwiatów czy warzyw. Jednym z głównych atutów takiej uprawy jest to, że prawie każda roślina może cieszyć nasze oko w warunkach domowych. Jednak tych pozytywnych aspektów jest o wiele więcej tak samo jak i aeroponice, ale o tym w dalszej części artykułu.
Czym jest aeroponika?
Aeroponika jest to system uprawy roślin bez zastosowania środowiska stałego, a nawet i ciekłego tak jak w hydroponice. Zatem na czym to polega? Najczęstszą metodą jest, gdy rośliny umieszcza się w specjalnych płytach z tworzywa sztucznego dzięki czemu korzenie roślin znajdują się w powietrzu. Woda wraz z solami mineralnymi jest rozpylana bezpośrednio na korzenie w postaci aerozolu. Taki rodzaj uprawy daje optymalne warunki dla wzrostu rośliny dzięki czemu umożliwia to szybki wzrost rośliny.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aeroponika
Pozytywne aspekty hydroponiki i aeroponiki:
-w hydroponice można ustawiać rośliny o wiele częściej niż w naturalnych warunkach (nie brakuje wody, pokarmu ani słońca)
– nie trzeba tak często przesadzać roślin
– nie trzeba tak często podlewać roślin
– niezależnie od pory roku możemy sadzić takie rośliny na jakie mamy ochotę
– rośliny zajmują mniej miejsca niż jakby były uprawiane w tradycyjny sposób
– bez problemu możemy kontrolować ilość wody w donicy
– kontrolowanie bryły korzennej rośliny teraz to nie problem
Jak widać wiele przemawia za tym aby uprawiać rośliny w taki sposób.
Warto wspomnieć, że taki rodzaj uprawy roślin jest przyjazny środowisku i dla ludzi. Dlaczego?
Nie muszę chyba mówić o niepożądanych substancjach, które znajdują się w roślinach w czasach przemysłu. Rośliny nie pobierają metali ciężkich z gleby ponieważ mają tylko kontakt z substancjami, które zapewniają im zdrowy wzrost. Dzięki temu ludzie spożywający je nie zatruwają się metalami ciężkimi. Kolejnym aspektem jest to, że nie marnujemy niepotrzebnie wody ponieważ rośliny skupione są w konkretnych zbiornikach, a nie rozmieszczone po grządkach. Dzięki temu, że rośliny są uprawiane w domu nie są atakowane przez choroby i szkodniki i nie potrzeba używać chemii do ich zabezpieczenia.